Ricardo Belfor | ECM Architect

Ricardo Belfor werkt bij ECMPartners als ECM architect en is betrokken bij het Digidoc 2 project bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ricardo: ‘Eigenlijk ben ik een beetje een ‘rare’ architect, want ik ontwerp niet alleen ECM systemen, ik bouw ze ook. Ik vind namelijk dat ik pas goede systemen kan ontwerpen, als ik ze ook kan bouwen. FileNet is mijn specialisatie.’

Korte communicatielijnen bij ECMP

Inmiddels werkt Ricardo 2,5 jaar met plezier voor ECMPartners. ‘Vanaf 1996 heb ik voor hele grote bedrijven gewerkt zoals Olivetti, Getronics en Inter Access. Ik vond het echter tijd worden om voor een kleiner bedrijf te werken en zie daar nu echt de voordelen van in. De communicatielijnen zijn bij ons heel kort en dat vind ik wel prettig werken. We hebben niet allerlei protocollen waar we ons aan moeten houden. Daardoor werken we ook een stuk efficiënter. Ik krijg ook meer de ruimte om mijn werk naar eigen inzicht te doen. Het is wel zo dat ik nu meer zaken zelf moet regelen, maar dat vind ik niet erg. Dat is juist leuk,’ vertelt Ricardo.

Ervaren ploeg is efficiënter

Kenmerkend aan de cultuur van ECMPartners vindt hij de informele sfeer. ‘Er heerst een gezellig sfeer bij ons. We houden van techniek en van ons vak en zijn doeners. De meeste ECMP’ers zijn al wat ouder en brengen daardoor jarenlange ervaring met zich mee. Bij langlopende projecten merkt de opdrachtgever dat we goed op elkaar zijn ingespeeld. Daarmee behalen we een efficiencyslag. Door die ervaring en ons vakmanschap hebben we allemaal een goed overzicht van de manieren hoe we problemen kunnen oplossen en daar maken we vervolgens een goede keuze uit. Een opdrachtgever kan bij ons voor het hele ECM spectrum terecht. We hebben alle disciplines in huis,’ aldus Ricardo.

Digidoc 2

Ricardo is vanaf het begin betrokken bij het Digidoc 2 project bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Samen met vier andere ECMP’ers is hij op dit moment verantwoordelijk voor de nieuwe releases van het systeem. Ricardo enthousiast: ‘Het oude Document Management Systeem (DMS) van dit ministerie moest worden vervangen. Dit nieuwe systeem, Digidoc 2,  is inmiddels twee jaar in productie. Ik richt me vooral op de achterkant van het systeem. Ik ontwerp de autorisatie kant, de werkstromen en ik zorg voor de inrichting van het systeem. Mijn collega’s houden zich meer bezig met de gebruikersinterface. Digidoc 2 draait nu ook bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en wordt als pilot binnenkort ingezet bij het Ministerie van Financiën.

Puzzelen en cursussen geven

Het leukste aan zijn werk vindt hij het vele gepuzzel. ‘Ik vind het heerlijk met functioneel ontwerpers een vertaling te maken naar techniek op basis van de wensen van de opdrachtgevers. Maar dat is niet het enige dat ik leuk vind. Ik geef naast mijn werk in het veld ook FileNet programmeercursussen. Deze combinatie van praktijk en theorie maakt mijn werk leuk. Ik ben dan vijf dagen programmeurs van diverse bedrijven aan het trainen. Als zij ergens tegenaan lopen dan kan ik ze vaak vanuit mijn praktijkervaring adviseren en andersom kan ik weer hun ervaringen meenemen naar mijn opdrachtgever,’ sluit Ricardo af.